„ДЕЦА И МЛАДИ КАО ДЕО СИСТЕМА ЗАШТИТЕ“
16.10.2015

 „ДЕЦА И МЛАДИ КАО ДЕО СИСТЕМА ЗАШТИТЕ“

Нишки Центар за социјални рад „Свети сава“ по 21.пут за редом би је домаћин „Октобарских сусрета у социјалној заштити“. Основна тема научно-стручног скупа, који је отворен на Правном факултету у Нишу  је „деца и млади у систему заштите или секундарна трауматизација“. Као и сваке године на скупу је учествовао велики број социолога, социјалних радника, педагога, правника, радника запослених у центрима социјалне заштите из свих крајева Србији, али и из Босне и Херцеговине, Хрватске и Бугарске. Учеснике скупа поздравио је државни секретар Министарства за рад и социјалну политику, Ласло Чикош, директор Центра за социјални рад Зоран Јовић, а скуп је отворио и градоначелник Ниша, др Зоран Перишић. У раду скупа учествовао је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула који је истакао добре примере у раду ове градске општине у остваривању концепта бриге о деци и младима и сарадњи са установама социјалне заштите
.
Директор Центра за социјални рад у Нишу, Зоран Јовић, рекао је да ће на скупу бити размотрена различита искуства и примери добре праксе и тражити оптимална решења-шта поправити у систему и формирати нове услуге које се односе на заштиту оних који су најугроженији - деца, старији и националне мањине. - Свака локална сомоуправа, као и наши гости ван Србије, имају своје моделе заштите деце које ће овде презентовати. Уколико су ти модели применљиви у нашој локалној самоуправи и раду нашег Центра, они ће бити имплементирани у наредном периоду, рекао је Јовић. Према његовим речима, на овогодишњим Октобарским сусретима у социјалној заштити нишки Центар за социјални рад представиће резултате, истаживања о вршњачком насиљу.  -Овај рад налази се и у Зборнику радова који прати скуп. Истраживање је спроведено по ваљаној научној методологији, обухвата репрезентативни узорак деце и младих из основних и средњих школа, али не само из урбаног дела града већ и из сеоских школа, додао је Јовић.

По речима Бобана Џунића, Градска општина Палилула има изузетно успешну сарадњу са Центром за социјални рад „Свети Сава“. Један од разлога је и тај што од укупног броја пријављених социјалних случајева у граду 67 одсто је са територије општине Палилула. „У нашој општини је отворена прва канцеларија Центра на терену, тамо где је најпотребније-у насељу „Ђука Динић“. Наравно, био би далеко задовољнији да Центар има мање посла, али они изузетно квалитетно раде и стално су на услузи грађанима. Општина Палилула и Центар су реализовали многе заједничке акције, где смо помагали социјално угрожене породице. Не ради се само о помоћи у новцу, намирницама, здравственој заштити. Један бод деце са пратиоцима слали смо на лечење-рехабилитацију јер нису били у стању да то сами обезбеде, рекао је председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. Општина Палилула има фонд који је заједно са РТВ Белами покренула још јула 2013.године. Фонд под називом „Помозимо нашој деци“ и даље ради. У протеклом периоду више од 40 породица је збринуто на тај начин и много деце је послато на рехабилитацију. Ипак, потребно је шире укључивање већег броја људи добре воље и друштвено-одговорних компанија које могу да помогну како би фонд активније радио, нагласио је председник Џунић, који је са својим сардницима учествовао у раду научно-стручног скупа професионалаца из области социјалне заштите „Октобарски сусрети у социјалној заштити“ Ниш 2015.(Текст-фото Д.Видојковић)